Einstein’in karısına yazdığı aşk mektupları

Kitap, Einstein ile Maric’in İsviçre’de öğrenciyken tanışmalarıyla başlayan ve 1903’teki evliliklerinin sonrasına dek devam eden dönemi kapsayan elli dört aşk mektubundan oluşuyor.

İzafiyet teoreminin babası Albert Einstein’ın eşi Mileva Maric’e yazdığı aşk mektupları ‘Albert Einstein Mileva Maric – Aşk Mektupları’ ismiyle raflarda yerini aldı.

Kitap, bir yandan Einstein’ın 1905’te bilim insanı olarak yaşadıklarına bir yandan da ilk eşiyle olan romantik ilişkisine ışık tutuyor. Einstein, hayatının son yirmi yılını hiçbir zaman tamamlanamayacak olan birleşik alan teorisi üzerine çalışarak ve dünyanın ne yazık ki ihtiyaç duyduğu akılcılığın korunması için bir dizi cesur çabayı destekleyerek geçiren bilim adamıdır.

Einstein`ın 1905 mucize yılı öncesi zihinsel gelişimine ışık tutan mektuplar aynı zamanda ilk karısıyla ilişkisine de benzeri görülmemiş bir bakış sunuyor.  Bu mektuplarda Einstein, nişanlısıyla beraber mali ve kişisel mücadelelerle -aralarında varlığı sadece bu mektuplar yoluyla bilinen gayrimeşru bir kız çocuğunun doğumu da olan- kuşatılmış âşık bir genç adam olarak ortaya çıkar.

Mektuplardan bir örnek:

“Sevgili Fraulein, Size yazma arzum uzun zamandır mektubunuzu yanıtlamadığım için hissettiğim ve eleştiren bakışlarınızdan kaçınmama neden olan suçluluğu sonunda yendi. Fakat şimdi bana kızmakta haklı olsanız da çürük bahaneler arkasına sığınarak daha büyük suç işlemediğim ve dosdoğru bağışlanmak -ve en kısa zamanda bir cevap- istediğim için biraz olsun hakkımı vermelisiniz.

Öğrenime devam etmek için buraya dönmek istemeniz beni mutlu etti. Çabuk gelin, kararınızdan pişman olmayacağınızı biliyorum. En önemli çalışmalarımıza en kısa zamanda yetişebileceğinizden eminim. Yine de üzerinde durduğunuz konuları yeniden anlatmak beni çok huzursuz ediyor. Konuları sadece burada uygun bir şekilde düzenlenmiş ve açıklanmış olarak.”