Sesini Anadolu'nun rengiyle yükselten Esin Afşar'ı kaybettik

Müzik hayatında Anadolu ezgilerini farklı renklerle yorumlayan sanatçı Esin Afşar aramızdan ayrıldı. 22 Ekim'den beri lösemi ve zatürre tedavisi için hastanede yatan sanatçı bugün gözlerini hayata yumdu.

Dünyaca ünlü bilim adamlarımızdan Prof. Oktay Sinanoğlu'nun da kızkardeşi olan Esin Afşar, İtalya'da doğmuştu. Babası diplomat olan Afşar, Ankara Devlet Konservatuarı piyano bölümünü bitirdi. Maria Callas ve Leyla Gencer’in hocası olan Madam Hidalgo ve Madam Böhm’den şan dersleri aldı.

Devlet tiyatrolarında 12 yıl oyunculuk yaptı. Hafif müzik dalında şarkı söylerken Ruhi Su ile çalışarak folk müziğe yöneldi. Çağdaş folk müziği yaparak bu akımı yeniden başlattı.

1969 yılında Jacques Brel ile birlikte "Dario Moreno" ödülü aldı. Fransız televizyonunda "Tele Dimanche" ve "Midi Magazin" programına çıktı. Aynı yıl Monaco Prensesi Grace Kelly tarafından "10 televizyon festivali" ne davet edildi. Gilbert Becaud ve Josephine Baker ile konser verdi. Romanya Braşov Uluslararası Müzik Festivalinde, "Eleştirmenler Ödülü"nü aldı.

1970 yılında Türkiye’de yılın en iyi şarkıcısı, Bulgaristan’da Uluslararası Altın Orfe Müzik Fesivali’nde de üçüncülük ödüllerini aldı. Dışişleri tarafından gönderildiği İtalya’da (Napoli) konser verdi. 1972’de Japonya’da (Tokyo) bir konser ve TV programı (NHK) yaptı. Aynı yıl Sofya Televizyonu için program yaptı. Bir davet üzerine 1973 yılında İsrail’de Kudüs Tiyatrosu’nda konser verdi. Aynı yıl Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine İngiltere, İtalya, Belçika, Tunus’da; 1974’de ise Avusturalya’da Sidney ve Melbourne’ da konserler verdi. 1975’te İsrail’de "Akdeniz Halk Şarkıları Festivali"ne davet edildi ve Selmi Andak’ın bir bestesiyle dördüncülük ödülünü aldı. 1980’de İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde ve 1981’de yine İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde birer konser verdi.

1989 Yunus Emre beste çalışmalarını kaset olarak hazırlamaya başladı (Kültür Bakanlığı desteğiyle). Kültür Bakanlığı tarafından hazırlatılan "Yunus Emre" filminin müziği de bu bestelerden biri olan "Bir ben vardır bende benden içeri" dir. Bu kapsamda hazırlanan filmlerden olan "Mevlana" filminde ise sunucuyu oynayıp, "Ne olursan ol yine gel" şiirini besteleyip eşliksiz olarak filmde seslendirdi (Bu film yabancı ülke TV’leri için hazırlatılmıştır).

Mekanı cennet olsun. Onun güzel sesinden bir şarkıyı dinleyelim.