Apple ve Facebook'u dize getiren Türk

İbrahim Baliç bir Türk yazılımcı. O yaptığı yazılımlar sayesinde hayatını kazanıyor. Dünya çapında yaptığı iki hamle ile Apple ve Facebook'u dize getirmeyi başardı. Nasıl mı?


İbrahim Baliç, dünya çapında şöhretini önce Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg'in hesabına girerek yaptı. İyi niyetli bir hacker İbrahim Baliç. Yaptığı saldırı tamamen o sitenin ya da kuruluşun açıklarını bulmaya yönelik. Nihayetinde Mark Zuckerberg'in hesabına girerek ayrıca Facebook'un güvenlik açıklarını bularak ortaya faydalı bir iş çıkardığı için sosyal medya ağı tarafından da ödüllendirilmişti. 

Apple'a şu günlerde hacker saldırıları var ve şirket bu konuda açıklama yapmak zorunda kaldı. 

Açıklama şöyle: Erişilmeye çalışılan sitenin kullanıcı hesaplarıyla bir ilgisi yok. Telefon uygulamalarıyla ilgili hiçbir bilgi çalınmadı. Hedef üreticilerin hesaplarıydı. 

Apple, kişisel bilgilerin şifreli olduğunu ve erişilemediğini belirterek yine de üreticilerin mail adresleri ve hesap bilgileriyle ilgili herhangi bir hırsızlık olup olmadığını araştırdıklarını açıkladı. Apple daha önce şubat ayında da hacklenmişti. 

Ntvmsnbc'de yer alan habere göre Apple’ın 2008 yılında hayata geçirdiği ve ilk kez günlerden beri erişim sağlanamayan geliştirici portalının, Türk yazılımcı İbrahim Baliç’in bulduğu güvenlik açığı nedeniyle kapatıldığı öne sürülmüştü. Apple'a attığı ısırıkla o dönem karşımıza yeniden çıkan İbrahim Baliç yine iyi niyetliydi. Olası zararlı kurtlara kemirgenlere karşı bir testti ve bunu da başardı, Baliç. 

Geçmişte Facebook’un da birçok güvenlik açığını bulan ve sosyal medya ağı tarafından ödüllendirilen yazılımcı İbrahim Baliç, YouTube’da yayımladığı İngilizce videoda Apple’ın geliştirici portalında bulduğu güvenlik açığından bahsetti. Baliç, güvenlik açığı nedeniyle Apple kimliklerine, yazılımcıların ve yazılımcı olmayan kullanıcıların bilgilerine erişebildiğini öne sürdü. Baliç, amacının güvenlik açıklarını bulmak olduğunu ve bir siber saldırı amacı taşımadığını vurguladı.